fotootje2Sedert uitgeverij Elikser mijn laatste drie manuscripten waardig genoeg bevond om ze uit te geven, durf ik mezelf pas echt een schrijfster te noemen. Daarvoor schreef ik natuurlijk ook al, maar toen waren de lezers van mijn stukjes in het Floraklankbord (van het koor Floraklanken) de voornaamste beoordelaars van mijn eerste twee boeken.

Na deze boeken, die ik grotendeels zelf in elkaar gezet en uitgegeven had in eigen beheer, had ik een aantal jaren tijd nodig om met mezelf in het reine te komen vanwege een overspanning. Om overzicht te houden en zaken te verwerken schreef ik tijdens die therapieperiode al die ervaringen van me af in 111 dagboeken. Deze dagboeken heb ik bewaard om er op een later tijdstip iets mee te doen in boekvorm.

Logo van mijn praktijk

Logo van mijn praktijk

Maar voordat dit zover was volgde ik de opleiding Genezend Tekenen in Zutphen. Ik schreef in het pauzejaar na het eerste jaar, mijn allereerste cursusboek ter ondersteuning van de tekenlessen die ik gaf aan kinderen en volwassenen.

Tijdens en na het afronden van deze studie tot tekentaaldocent en tekentherapeut schreef ik de een na de andere cursus. Ik gaf de cursisten in Het Kleur-Rijk, mijn praktijk voor tekentaal, de mogelijkheid om op papier spelenderwijs te oefenen om de (levens)kunstenaar in zichzelf te ontmoeten. Ik bleek een docent te zijn die graag schreef en een schrijver die graag doceerde. De volgende cursussen, waarvan sommigen met cursusboek, zijn in dat kader tot stand gekomen:

 • Spelen 1: Met de lijnen en de kleuren
 • Spelen 2: Met de vormen en de kleuren
 • Spelen 3: Met realiteit in de sprookjes
 • Spelen 4: Met de ritmisch dynamische lijnkunst
 • Spelen 5: Met de ruimte, de getallen en de kleuren (cursusboek)
 • Spelen 6: Met de kleurbeleving (cursusboek)
 • Spelen 7: Met water en ecoline
 • Spelen 8: Met de moderne kunstenaar als inspiratiebron (Schilderen)(cursusboek)
 • Spelen 9: Met de mandala
 • Spelen 10: Met de gouden draad in je leven
 • Spelen 11: Met de symbolen in de mandala
 • Spelen 12: Met de chakra’s (cursusboek)
 • Spelen 13: Met de mandalasymboolkaarten
 • Spelen 14: Met de genezende kracht van het tekenalfabet (boek Licht in de duisternis)
 • Groepstherapiecursus: Via creativiteit naar Assertiviteit

Tot mijn verrassing werd ik gevraagd om gastdocent te worden voor de opleiding Psycho Oncologische Hulpverlening, onderdeel van de Nederlandse Academie voor Psychotherapie in Amsterdam. Voor de les Creativiteit schreef ik een module en tijdens het werken eraan voelde ik me helemaal in mijn element.

Tijdens mijn bestuursperiode (eerst secretaris, later voorzitter) van de beroeps)vereniging Tekentaal heb ik de schriftelijke cursus Praktische Bedrijfscommunicatie gevolgd.

Heerlijke zomers had ik tijdens het schrijven en herschrijven van het naslagwerk over de tekentaal dat ik in 2009 in eigen beheer uitgaf onder de titel Licht in de duisternis.

Voor het schrijven van mijn autobiografie volgde ik ook nog de schriftelijke cursus Creatief en Autobiografieschrijven, met zeer goede resultaten. Pas toen was ik klaar om met de 111 dagboeken aan de slag te gaan en vervolgens had ik vijf jaar werk om het tot een leesbaar boek om te vormen. Daarbij had ik gelukkig inmiddels de hulp van Jitske Kingma van uitgeverij Elikser.

Trots houd ik hier mijn 4e boek ten doop in het bijzijn van mijn man Wim en de uitgeefster Jitske Kingma.

Trots houd ik hier mijn vierde boek ten doop in het bijzijn van mijn man Wim en de uitgeefster Jitske Kingma.

Inmiddels was ik met de praktijk gestopt en had als gepensioneerde tijd over voor mijn andere hobby’s: allerlei handwerkvormen, lezen, puzzelen en niet te vergeten het schrijven van boeken.

Tijdens het wachten op het oordeel van de uitgeefster over het manuscript van mijn autobiografie miste ik het schrijven. Alleen wist ik niet meer waar ik over moest schrijven. Ik riep toen voor het slapen gaan de hulp in van de H. Antonius van Padua om weer een nieuw idee te vinden. De ervaring had mij inmiddels geleerd dat het verhaal mij dan wel mee zou nemen.

 

 

Een momentopname tijdens de presentatie in de bibliotheek van De Goorn van mijn 5e boek samen met onze zoons Bram en Roel en onze kleinzoon Milan.

Een momentopname tijdens de presentatie in de bibliotheek van De Goorn van mijn vijfde boek, samen met onze zoons Bram en Roel en onze kleinzoon Milan.

 

Mijn gebed werd verhoord en ik werd met een nieuw idee wakker. Ik ben ermee aan de slag gegaan en ziedaar, mijn vijfde boek en het eerste dat helemaal verzonnen was, al was het wel gebaseerd op de hedendaagse realiteit.

 

 

 

Moe maar voldaan geniet ik van alle bloemen en cadeautjes na de presentatie van mijn 5e boek

Moe maar voldaan geniet ik van alle bloemen en cadeautjes na de presentatie van mijn vijfde boek.

 

 

 

Op het moment van de presentatie van dit boek leverde ik meteen het manuscript in van mijn volgende boek, ook weer fictie. En er zijn alweer plannen voor mijn zevende boek. Ditmaal een kinderboek, omdat de kleinkinderen ook zo graag een boek van mij willen lezen.