Vlak voordat ik op vakantie ging naar Frankrijk om de workshop Kleurbeleving te volgen, tekende ik in vijftien pagina’s dit boekje. Het laat zien hoezeer kleur symbool staat voor je eigen persoonlijkheid. Ook hoe kwetsbaar je bent en leeg je je voelt als je geen eigen persoonlijkheid hebt. In dit boekje krijgt het te kwetsbare bescherming en de leegte wordt gevuld door middel van genezing door kleur.

Psychologisch proces

Elke ervaring waarvan we in dit leven leren, kleurt als het ware onze persoonlijkheid in. In het teken-alfabet is het levensthema persoonlijkheid dan ook verbonden aan het teken kleur. Dat is ook heel duidelijk zichtbaar in het verhaal over Joris en Emilie.
Op onze leerweg in het leven kan onderweg heel veel misgaan. Dit levert misvormingen in onze persoonlijkheid op en maakt dat we onze verbinding met de oerbron loslaten en ons gaan aanpassen aan de omgeving waarvan we afhankelijk zijn. We kleuren mee en krijgen zo schutkleuren waardoor we niet opvallen of kiezen juist heel schreeuwerige kleuren waardoor we onszelf als het ware overschreeuwen en op die manier op een negatieve manier de aandacht op ons vestigen. Beide manieren van kleurgebruik zijn in feite overlevingspatronen en halen je weg bij de bron. Dit soort prentenboekjes tekenen helpt ons spelenderwijs ons hiervan bewust te worden en ons terug te brengen naar de oorspronkelijke eigen persoonlijkheid.