Tien pagina’s waren er nodig om zichtbaar te maken wat de extreme splitsing voor mijn emotionele deel had betekend. Al tekenend ontdekte ik mijn eigen territorium en nodigde ik mezelf uit deze weer in gebruik te nemen en de splitsing ongedaan te maken. Ik deed de verrassende ontdekking dat ik zelf de sleutel van heling in handen heb.

Psychologisch proces

Zodra je als mens wordt geboren heb je bestaansrecht. Door traumatische ervaringen op jonge leeftijd kun je gaan geloven dat je daar geen recht meer op hebt. Je moest je eigen IK opgeven. Het maakt dat je afhankelijk wordt van de goedkeuring van anderen die je het altijd naar de zin moet maken om nog iets van dat recht te voelen. Dit is heel ongezond want je moet je altijd in allerlei bochten wringen om naar ieders pijpen te kunnen dansen. Vroeger of later eindigt dit in een burn-out of overspanning. Want je kunt nooit genoeg doen. Je kunt pas voor jezelf opkomen als je bestaansrecht voelt. Een assertiviteitscursus kan hierbij heel goed helpen. Ook om je bewust te worden van je destructieve overlevings-mechanismen.
We hebben allemaal een vrouwelijke en mannelijke kant in onszelf. Wanneer je beide kanten in jezelf hebt ontdekt, kunnen ze gaan samenwerken. De mannelijke kant om jezelf en je kwaliteiten in de wereld te zetten en de vrouwelijke kant in het aanvoelen van wat daarvoor nodig is in je contacten met mensen.