In tien pagina’s wordt zichtbaar wat de gevolgen waren voor mijn lichaam van de extreme splitsing van lichaam en geest, zoals genoemd in het vorige boekje. Heel duidelijk is te zien hoe ik overleefde en wat er voor nodig was om te genezen. Ook wordt helder hoe op die manier het destructieve aspect in mijn leefpatroon omgezet kan worden in een constructieve.

Psychologisch proces

Het is belangrijk in een psychologisch proces om je bewust te worden van je destructieve overlevings-gedrag en deze om te buigen tot constructief gedrag. Destructief overlevingsgedrag vraagt enorm veel energie die ten koste gaat van je dagelijkse hoeveelheid basisenergie, waardoor je heel erg snel moe bent, zelfs lichamelijk gehandicapt kunt raken. Zodra je dit ombuigt tot constructief gedrag heb je veel meer energie tot je beschikking en zul je je veel energieker voelen. Dan kan die energie gebruikt worden om je zelfhelend vermogen zijn positieve werk te laten doen ten aanzien van je mogelijke invaliditeit.
Des te meer schadelijke overlevingsmechanismen we hebben aangeleerd, des te meer moet je er weer afleren om daadwerkelijk te genezen.
Soms komt alle vermoeidheid van het jarenlang doorhollen om te niet willen voelen er pas uit als we noodgedwongen (door lichamelijke invaliditeit) moeten stoppen met hollen. Je kunt je wel voorstellen hoe verschrikkelijk moe je kan worden wanneer je jarenlang vergeefs op zoek was naar een veilig plekje voor je innerlijke kind. Wanneer je dit dan eindelijk hebt gevonden omdat je echt contact hebt durven maken met een hulpverlener en deze eindelijk durft te vertrouwen, dan pas kan alle moeheid eruit komen en kunnen we onszelf de rust geven die we hebben verdiend.